De markt van Plantaardig Zuivel stijgt explosief. In 2020 is de markt van plantaardige zuivel in Nederland zelfs met 11,4% gestegen en daarmee door de grens van 100 miljoen euro gegaan.

De producten trekken al lang niet meer alleen de kleine groep mensen aan die vanwege een allergie of om ethische redenen dierlijke producten mijden. De omzetgroei komt met name van aankopen van consumenten die zoeken naar een goede balans tussen gezondheid en duurzaamheid.
* Bron: IRI Nederland

Als basis voor plantaardig melk worden vaak de volgende ingrediënten gebruikt: Soja, Amandel, Haver, Kokos en Rijst. Bij het ontwikkelen van plantaardig zuivel komen vaak de volgende technische uitdagingen naar voren:

  • Stabiliteit (Sedimentatie)
  • Textuur (Viscositeit)
  • Mondgevoel (Zanderigheid)
  • Smaak (off-flavour, vlakke en waterig smaak)

Oplossing Stabiliteit en Textuur:

Bij het stabiliseren van plantaardige melk speelt een verhoging van de viscositeit een belangrijke rol zodat de proteïnen minder uitzakken en sedimentatie wordt gereduceerd. De viscositeit kan weer niet te hoog worden omdat het eindproduct anders te lobbig van textuur wordt. Daarbij speelt vaak het process een belangrijke rol in de keuze van een hyrdocolloid omdat niet alle hydrocolloiden goed oplosbaar zijn. Contined biedt diverse mogelijkheden in plantaardige hydrocolloiden in de vorm van pectine en citrusvezel die zeer geschikt zijn om een ideale balans tussen stabiliteit en viscositeit te realiseren en daarmee sedimentatie te reduceren, met het behoud van een aangename textuur. Bijkomend voordeel is een verbeterd mondgevoel en de smaken komen beter vrij.

Oplossing Mondgevoel en Smaak:

De deeltjesgrootte van de basisingrediënten hebben in belangrijke mate invloed op een zanderig en stroef mondgevoel waar veel plantaardige producten mee te maken hebben. Tevens hebben plantaardige producten een vervelende bijsmaak en is de smaak vlak. Een belangrijke aspect hierin is het ontbreken van vetzuurketens die een belangrijke rol spelen in het geven van een romig en vettig smaakprofiel en het maskeren van bijsmaken. Contined biedt een oplossing van geconcentreerde vetzuurketens op basis van zonnebloemolie welke een smaakverrijking geven aan plantaardige producten en tegelijk de off-flavours doen maskeren.

Wilt u meer weten over bovenstaande oplossingen of het verschil zelf proeven? 

 

Neem contact met ons op